zaterdag 8 augustus 2009

Interface

Flitser en zoeker


De flitser, die een richtgetal van 13 heeft, klapt redelijk ver op, zodat er alleen met erg grote of lange lenzen kans op slagschaduw van de lens is. Bovendien: hoe hoger de flitser, des te minder kans er is op het optreden van het rode-ogeneffect. Helaas heeft Canon verzuimd de EOS 500D uit te rusten met een dedicated scherpstelhulplicht. In plaats daarvan moet de flitser worden opgeklapt, die dan als een stroboscoop snel achter elkaar een aantal flitsen geeft. Gelukkig kan het autofocussysteem ook bij weinig licht nog redelijk snel scherpstellen.

In de zoeker wordt behoorlijk wat informatie weergegven. Zo zijn de negen autofocuspunten te zien, evenals de cirkel in het midden die in de spot-modus voor de belichtingsmeting gebruikt wordt. Naast de gebruikelijke vermelding van sluitertijd, diafragma, flashinstellingen en een belichtingsindicatie is onderin het beeld van de zoeker ook de iso-waarde af te lezen, evenals het focusbevestigingspunt en de indicatie voor de eerder besproken Highlight Tone Priority.

Canon Eos 500D recensie zoeker

Interface

Net als bij de EOS 50D kan met een druk op de Set-knop, in het midden van het d-pad, het Quick Control-menu worden opgeroepen. In dit scherm, dat genavigeerd wordt met de d-pad, zijn onder meer snel de iso-waarde, de Picture Style, de witbalans, de focus- en drivestand, de belichtingsmeetmethode en de fotokwaliteit direct te veranderen door aan het instelwiel bij de sluiter te draaien. Ook bevat dit snelmenu indicatoren voor het aantal genomen foto's, de batterij en de belichting. Door op de Display-knop te drukken krijgt de gebruiker de belangrijkste instellingen van zijn camera voorgeschoteld.


Canon Eos 500D recensie quick control Canon Eos 500D recensie quick control Canon Eos 500D recensie quick control
Canon Eos 500D recensie quick control Canon Eos 500D recensie quick control Canon Eos 500D recensie quick control

In het onderdeel Persoonlijke voorkeuze oftewel C.Fn zijn de meeste interessante opties te vinden. In het menu treffen we onder meer opties aan voor de Highlight Tone Priority en de vignetteringscorrectie. Ook nieuw in het EOS 500D-menu is de aanwezigheid van meerdere gradaties voor de zogeheten Auto helderheid optimalisatie en de Hi ISO ruisreductie. Bij de EOS 450D konden deze functionaliteiten alleen maar aan of uit gezet worden. Vervelend is dat in het menu alleen horizontaal door items gescrolled kan worden: voor het snel aanpassen van bijvoorbeeld de iso-waarde is het soms handig om ook verticaal door de opties te kunnen wandelen. De Creative Auto-stand, waarbij de werking de sluitertijd en de diafragma via sliders inzichtelijk wordt gemaakt, is overgenomen van de EOS 50D, maar voegt in onze ogen niet zoveel toe.

Canon Eos 500D recensie menu uitgebreid Canon Eos 500D recensie menu uitgebreid Canon Eos 500D recensie menu uitgebreid
Canon Eos 500D recensie menu uitgebreid Canon Eos 500D recensie menu uitgebreid Canon Eos 500D recensie menu uitgebreid


0 reacties:

Een reactie posten

 
Review over de Canon EOS 500D-dslr. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.