vrijdag 7 augustus 2009

Interne wijzigingen en video

Beeldsensor

De cmos-beeldsensor verschilt op een tweetal punten van die van de EOS 50D. Jip Barth, technisch specialist bij Canon, vertelde ons bij de officiële introductie van de EOS 500D dat de camera voor de uitlezing van de sensorgegevens gebruikmaakt van een tweekanaalssysteem in plaats van het snellere uitleessysteem met vier kanalen dat door de EOS 50D wordt gebruikt. Dat verklaart onder meer het snelheidsverschil in burstmodes tussen de twee dslr's: de EOS 50D kan 6,3 beelden per seconde schieten, terwijl de EOS 500D blijft steken op maximaal 3,4 foto's per seconde. Verder is bij de EOS 500D de laag met microlenzen boven de beeldsensor volgens Barth niet 'gap-less' uitgevoerd, waardoor de beeldkwaliteit iets achterblijft bij die van de EOS 50D.

Canon Eos 500D beeldsensor

Door het gebruik van de nieuwe beeldsensor is ook het iso-bereik veruimd. In plaats van iso 1600 bij de EOS 450D is de maximale gevoeligheid opgehoogd naar iso 3200, terwijl voor 'noodgevallen' de lichtgevoeiligheid van de nieuwe camera nog verder opgehoogd kan worden naar het equivalent van iso 6400 en iso 12800. Ook is het buffergeheugen verruimd. Er kunnen nu 170 jpegs of negen raw-foto's achter elkaar worden geschoten voordat de inhoud van de buffer naar de geheugenkaart moet worden weggeschreven. Bij de EOS 450D zat het buffergeheugen al vol na 53 jpeg's of zes raw-foto's.

Digic IV

De toepassing van de Digic IV-beeldverwerkings-chip, die ook al in de EOS 50D is te vinden, maakt een aantal nieuwe opties beschikbaar voor het nieuwe topmodel in Canons instaplijn van dslr's. Zo kan de EOS 500D-gebruiker via de Highlight Tone Priority-optie voorkomen dat delen van de foto worden overbelicht. Tevens is de Peripheral Illumination Correction-optie toegevoegd. Hiermee kunnen donkere randen op een foto als gevolg van de zogeheten vignettering aan de hand van de lensgegevens automatisch worden gecorrigeerd. Deze vignetteringscorrectie was al mogelijk met Canons DPP-software voor de pc, maar Canon heeft de correctiefunctie nu in de body geïntegreerd. Daarnaast maakt de Digic IV-chip in Live View gezichtsherkenning mogelijk. De nieuwe Digic IV is volgens Canon vooral sneller dan de Digic III, die in de EOS 450D zit, terwijl ook de ruisonderdrukking bij hoge iso-waarden verbeterd zou zijn.

Video

De EOS 500D kan video opnemen met een resolutie van tot 1080p. Voorheen was alleen een andere Canon-dslr, de EOS 5D Mark II, in staat om in die hoge resolutie video op te nemen. De full frame-dslr 5D Mark II weet echter bij deze progressive resolutie een framerate van 30fps vol te houden, terwijl de EOS 500D in die resolutie 20Hz als verversingsfrequentie aanhoudt, waarschijnlijk vanwege zijn kleinere buffer. De videobeelden worden gecodeerd met h.264, terwijl de video als .mov-bestand wordt opgeslagen. Voor de codering van audio wordt lpcm gebruikt.

In tegenstelling tot concurrent Nikon heeft Canon de filmmodus beschikbaar gemaakt via een stand op de modusknop. Met de knop met het rode puntje aan de achterkant wordt de videopname gestart en gestopt. Tijdens het filmen is het mogelijk om scherp te stellen met behulp van de '*'-knop. Het scherpstellen, dat op basis van contrastdetectie gebeurt, is hoorbaar op het audiospoor van de opname, omdat de ingebouwde microfoon dit oppikt. In tegenstelling tot bij de EOS 5D Mark II ontbreekt bij de EOS 500D de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten. De kadering voor het 16:9-filmformaat wordt met grijze balken boven- en onderaan het scherm getoond, terwijl optioneel een realtime-histogram is op te roepen.

Canon Eos 500D recensie menu movie Canon Eos 500D recensie menu movie

De EOS 500D heeft in de filmmodus drie manieren om scherp te stellen; de traditionele live view-modus met contrastdetectie, een live view-modus met gezichtsherkenning en een quick view-modus waarbij een fasedetectiesysteem voor de scherpstelling worden gebruikt.


De Canon EOS 500D is, anders dan bijvoorbeeld een camcorder, niet in staat om tijdens het filmen continu scherp te stellen, maar wel is het mogelijk om met de AE-knop tussentijds te focussen. Een handige optie vinden wij, waarmee de filmfunctie van de 500D flexibeler is dan die van bijvoorbeeld de Nikon D90, waarbij alleen voorafgaand aan de filmsessie automatisch scherpgesteld kan worden. Ook de nieuwe D5000 is aan die beperking onderhevig. De nieuwe D300s, een semi-professionele dslr van Nikon, heeft wel de mogelijkheid om tijdens het filmen continu te focussen.

Canon Eos 500D recensie menu movie Canon Eos 500D recensie menu movie


De Eos 500D heeft de mogelijkheid om tijdens het filmen een foto op de volledige resolutie te maken. Dat gaat door simpelweg tijdens het filmen de ontspanknop in te drukken. Wel wordt de video-opname dan tijdelijk gepauzeerd. Is de foto genomen, dan gaat de camera weer verder met filmen. Ondanks de onderbreking wordt maar één filmbestand weggeschreven.

De keuze tussen 1080/20p of 720/30p is een lastige. Aan de ene kant kan een 1080/20p-opname uitstekend op een full hd-set worden afgespeeld, waarbij de extra resolutie ten opzichte van 720p goed merkbaar is. Aan de andere kant is voor velen een framerate van 20fps onvoldoende om een rustig, comfortabel filmbeeld op te leveren. Bij ons geeft uiteindelijk de hogere resolutie de doorslag.

0 reacties:

Een reactie posten

 
Review over de Canon EOS 500D-dslr. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.